Βασ. Σοφίας 50, Αθήνα, 11528

Τηλ.:210 7211789 / Κινητό: 6945 396950 / Φαξ: 210 7291491

F.A.Q.

Όλα όσα θα θέλετε να γνωρίζετε…

Η διάρκεια της θεραπείας της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) εξαρτάται από δύο παράγοντες :

  • Τη πρώτη φάση της θεραπείας που είναι η διέγερση των ωοθηκών. Η διέγερση ωοθηκών μπορεί να διαρκέσει από 10 μέχρι 18 ημέρες, συνήθως 10 με 12 ημέρες.
  • Τη δεύτερη φάση της θεραπείας που είναι η εμβρυομεταφορά. Η εμβρυομεταφορά γίνεται 2 έως 5 ημέρες μετά την ωοληψία.
 
Τέλος η διαδικασία ολοκληρώνεται με το τεστ κύησης που γίνεται δεκατέσσερις ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά. 

Μέχρι και την ημέρα της ωοληψίας οι καθημερινές σας ασχολίες μπορούν να παραμείνουν ως έχουν. Την ημέρα της ωοληψίας καθώς και τρεις με πέντε ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά συνιστάται η αποφυγή τόσο της εργασίας και των μετακινήσεων. Ο ιατρός γονιμότητας θα είναι δίπλα σας για να σας καθοδηγεί σε κάθε ένα στάδιο της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF).

H άσκηση και κατά συνέπεια η καλή φυσική/ψυχολογική κατάσταση είναι σημαντικοί παράγοντες που θα συμβάλλουν θετικά στη προσπάθεια που ετοιμάζεστε να κάνετε. Επομένως, μπορείτε να ακολουθείτε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα επιθυμείτε έως την έναρξη της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Μετά την έναρξη της διέγερσης των ωοθηκών είναι οφελιμότερο να περιοριστείτε σε γυμναστική χαμηλής έντασης, για παράδειγμα ήπιο κολύμπι . Σκοπός σας πρέπει να είναι η ευεξία και όχι η κόπωση. Μετά την εμβρυομεταφορά κάθε είδος άσκησης πρέπει να αποφεύγεταi

Δεν έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες όπως ορμονικές διαταραχές  μετά από θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ωστόσο, σπάνια, αν δεν υπάρξει εγκυμοσύνη μπορεί να εμφανιστεί παροδική διαταραχή στον επόμενο κύκλο.

Έχουν διεξαχθεί επανειλημμένως έρευνες με αντικείμενο τη σχέση των θεραπειών υποβοήθησης αναπαραγωγής και του καρκίνου. Σε καμία από αυτές  δεν αποδείχτηκε συσχετισμός μεταξύ της ορμονικής θεραπείας και του γυναικολογικού καρκίνου. 
Είναι αποδεδειγμένο παρ’ όλα αυτά πως οι άτεκνες και υπογονόνιμες γυναίκες ανήκουν σε κατηγορία υψηλού κινδύνου για γυναικολογικό καρκίνο συγκριτικά με τις υπόλοιπες γυναίκες ασχέτως αν έχουν ή όχι υποβληθεί σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης

Η εξωσωματική γονιμοποίηση ( IVF) είναι μια μέθοδος που έχει βοηθήσει πολλά υπογόνιμα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν όντας πολλές φορές η μοναδική επιλογή . Παρ’ όλα αυτά πρέπει να γίνει κατανοητό πως αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης χωρίς να εγγυάται 100% επιτυχία . Τα ποσοστά επιτυχίας φτάνουν κατά μέσο όρο το 20-30% χάρη στην εξέλιξη της επιστήμης .
Ποσοστό πολύ σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς πως το ποσοστό αυτόματης σύλληψης σε ένα ζευγάρι που δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα είναι 25%. Πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης όπως η ηλικία της γυναίκας, οι αρχικές παράμετροι του σπέρματος, διάφορες άλλες συνυπάρχουσες παθήσεις κ.α

Αρχικά, όπως είναι φυσιολογικό για κάθε ζευγάρι θα βιώσετε συναισθήματα όπως η απογοήτευση και ο θυμός. Αυτό θα πρέπει να είναι παροδικό. Το ζευγάρι με τον ειδικό ιατρό γονιμότητας θα προσπαθήσουν μαζί να πάνε στο επόμενο βήμα που είναι η εκτίμηση της προσπάθειας, η ανεύρεση των  πιθανών αιτιών της αποτυχίας και μαζί θα βρουν την λύση και θα σχεδιάσουν το πλάνο της επόμενης προσπάθειας.

Στη πραγματικότητα δεν υπάρχει όριο στις προσπάθειες που μπορείτε να κάνετε μέσω θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ώστε να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα , την τεκνοποίηση. Ο ειδικός ιατρός γονιμότητας είναι αυτός που κάθε φορά αξιολογεί τις κρίσιμες παραμέτρους ( ηλικία γυναίκας, ωοθηκικό φορτίο, αριθμός ωαρίων , ποιότητα εμβρύων , ποιότητα ενδομητρίου , παράμετροι σπέρματος κ.α) και σε συνεννόηση με τις δικές σας επιθυμίες , σας προτείνει τις επιλογές σας κάθε φορά.

Είναι πιθανό κατά τη διάρκεια της θεραπείας οι κολπικές εκκρίσεις να αυξηθούν και να σας θυμίσουν τις εκκρίσεις της ωορρηξίας. Αυτό δε συμβαίνει διότι πραγματικά γίνεται ωορρηξία, αφού στο  θεραπευτικό κύκλο που ακολουθείτε λαμβάνετε αγωγή ώστε να αποφευχθεί η ωορρηξία πριν την ωοληψία. Η κολπική βλέννη αυτή οφείλεται στην αύξηση των οιστρογόνων που είναι αποτέλεσμα των φαρμάκων που λαμβάνετε στη φάση της διέγερσης των ωοθηκών.

Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης και της εμβρυομεταφοράς θα σας δοθούν από τον ειδικό ιατρό γονιμότητας οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε το επόμενο διάστημα αλλά και τι είναι πιθανό να συναντήσετε. Είναι φυσικό εάν δείτε αίμα να καρδιοχτυπήσετε. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να γνωρίζετε πως το αίμα δε σημαίνει πάντα κάτι αρνητικό.
Στη συγκεκριμένη φάση που θα βρίσκεστε είναι πιθανό να δείτε αίμα το οποίο οφείλεται στην διαδικασία της εμφύτευσης των εμβρύων. Δεν διακόπτετε την φαρμακευτική αγωγή που σας έχει υποδείξει ο ειδικός ιατρός γονιμότητας ενώ ταυτόχρονα τον καλείτε και τον ενημερώνετε. Είναι απαραίτητο να μην κατακλύζεστε από άγχος , απογοήτευση και στενοχώρια. 

Βάση της ελληνικής νομοθεσίας δεν υπάρχει όριο ηλικίας για τον άνδρα ενώ για την γυναίκα το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να υποβληθεί σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι το 50ο έτος.

Καλό είναι πριν την έναρξη της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης να ξεκινήσετε τη λήψη κάποιου σκευάσματος βιταμινών.  Έρευνες έχουν δείξει πως η λήψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών τόσο από τις γυναίκες όσο και από τους άνδρες μπορεί να βελτιώσει γενικότερα τη κατάσταση της υγείας τους, αλλά και ειδικότερα να υποστηρίξει την αναπαραγωγική τους λειτουργία αυξάνοντας τις πιθανότητες σύλληψης. Πριν προμηθευτείτε οποιοδήποτε σύμπλεγμα βιταμινών συμβουλευτείτε τον ειδικό ιατρό γονιμότητας .

Η ηλικίατης γυναίκας επηρεάζει άμεσα την αναπαραγωγική της ικανότητα.  Η γονιμότητα της γυναίκας μειώνεται όσο η ίδια μεγαλώνει. Συγκεκριμένα βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδά της στα 20-25 έτη, στη συνέχεια μειώνεται με αργό σχετικά ρυθμό μέχρι την ηλικία των 35ετών ενώ μετέπειτα μειώνεται σημαντικά έως την ηλικία των 40 .
Από την ηλικία των 40 και μετά οι ρυθμοί μείωσης της γονιμότητας της γυναίκας είναι ταχύτατοι με αποτέλεσμα σχεδόν να εκμηδενίζεται η αναπαραγωγική της ικανότητα περί τα 45 έτη .Οι παραπάνω ρυθμοί μείωσης δεν αφορούν μόνο στον αριθμό των ωαρίων αλλά και στη ποιότητα των ωαρίων που επίσης χειροτερεύει καθώς η γυναίκα μεγαλώνει, αυξάνοντας έτσι τα ποσοστά των αποβολών και των κυήσεων με χρωμοσωμικές ανωμαλίες εμβρύων , στις γυναίκες που παρά το “προχωρημένο” της ηλικίας τους επιτυγχάνουν εγκυμοσύνη.
Σημειώνεται δε, πως σε αρκετές  περιπτώσεις η ποιότητα , των ωαρίων δε συμβαδίζει πάντοτε με τη βιολογική ηλικία της γυναίκας, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τη κατάσταση. Ειδικές εξετάσεις προτείνονται από τον ειδικό ιατρό γονιμότητας για την διερεύνηση των προβλημάτων αυτών .

Η απάντηση είναι σαφώς αρνητική. Στις μέρες με την εξέλιξη των μεθόδων κρυοφύλαξης – υαλοποίησης (vitrification) η κατάψυξη και απόψυξη καλής ποιότητας εμβρύων αυξάνει στατιστικά τα ποσοστά επιτυχίας της μεθόδου.

Δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο ερώτημα αυτό. Κάθε φάση της θεραπείας της εξωσωματικής γονιμοποίησης εμπεριέχει διαφορετικές σωματικές ή ψυχολογικές δυσκολίες.  Η διαδικασία της ωοληψίας ως επεμβατική διαδικασία είναι σχετικά επίπονη , διενεργείται όμως υπό μέθη γεγονός που κάνει μη αντιληπτό τον σωματικό πόνο.
Η διαδικασία της εμβρυομεταφοράς είναι ανώδυνη αλλά ταυτόχρονα είναι η έναρξη μιας επόμενης φάσης, αυτής της αναμονής για το αποτέλεσμα του τεστ κύησης. Για πολλά ζευγάρια αυτό το στάδιο είναι πιο ‘’επίπονο’’ καθώς συνοδεύεται από αυξημένο άγχος και στρες. Οι ειδικοί ιατροί και όλο το προσωπικό του Κέντρου Βιογενετικής θα είναι δίπλα σας οποτεδήποτε χρειάζεται.

Οι σεξουαλικές επαφές φυσικά επιτρέπονται στη διάρκεια μιας προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η ερωτική σχέση του ζευγαριού στη διάρκεια του θεραπευτικού κύκλου είναι πολύ σημαντική καθώς ενισχύει τη ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή του. 
Ανάλογα με την ποιότητα του σπέρματος ο ειδικός ιατρός γονιμότητας, θα σας ενημερώσει για την ημέρα διακοπής των σεξουαλικών επαφών. Η σεξουαλική επαφή δεν επιτρέπεται μετά την ωοληψία μέχρι να λάβετε την απάντηση του τεστ κυήσεως.

Ναι! Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλίζεται η τήρηση κανόνων υγιεινής και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα γίνει ο βελονισμός. Επίσης, η λήψη βοτάνων ή άλλων συμπληρωμάτων δεν επιτρέπεται χωρίς την έγκριση του ειδικού ιατρού γονιμότητας.