Βασ. Σοφίας 50, Αθήνα, 11528

Τηλ.:210 7211789 / Κινητό: 6945 396950 / Φαξ: 210 7291491

Παρακολούθηση ωορρηξίας

Σε ποια ζευγάρια απευθύνεται ;

Τα ζευγάρια που θα ωφεληθούν από αυτή την προσέγγιση είναι αυτά που η γυναίκα έχει νεαρή ηλικία ( έως 35 ετών) , ο κύκλος της είναι ελαφρώς άτακτος (κύκλος 23 – 45 ημερών) , δεν έχουν προσπαθήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα (λιγότερο από 1 έτος), δεν έχουν διαγνωσθεί με κάποια παθολογία και δεν έχουν για οποιοδήποτε λόγο τακτικές επαφές.

Πώς γίνεται;

Το πρώτο ραντεβού κλείνεται την 8η-10η ημέρα του κύκλου – αναλόγως του κύκλου της γυναίκας – και πραγματοποιούνται υπερηχογραφήματα και ορμονικές εξετάσεις σε διαδοχικές επισκέψεις έως τη στιγμή που θα εντοπιστεί το ωοθυλάκιο που θα έχει φτάσει σε μέγεθος ωορρηξίας (18-20 χιλ). Παράλληλα εκτιμάται το πάχος του ενδομητρίου και η καταλληλότητά του για σύλληψη.

Οι επιλογές μετά τον τελευταίο υπέρηχο είναι είτε να πραγματοποιηθεί επαφή όταν θεωρούμε ότι θα γίνει η ωορρηξία, είτε να χορηγηθεί μία ένεση χοριακής γοναδοτροπίνης (Pregnyl, Ovitrelle) ώστε να βεβαιώσουμε την ωορρηξία.

Εφόσον υπάρξει καθυστέρηση στην επόμενη περίοδο έστω και μιας ημέρας,  θα πρέπει να γίνει εξέταση αίματος, β-χοριακής γοναδοτροπίνης για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κύηση.

Η όλη διαδικασία είναι χωρίς επιπλοκές, προσφέρει λίγες περισσότερες πιθανότητες για σύλληψη στο ζευγάρι και δίνει αρκετές χρήσιμες πληροφορίες πέραν του αρχικού ιστορικού και εξετάσεων γονιμότητας που έχουν προηγηθεί.