Βασ. Σοφίας 50, Αθήνα, 11528

Τηλ.:210 7211789 / Κινητό: 6945 396950 / Φαξ: 210 7291491

Κρυοσυντήρηση

Κρυοσυντήρηση Ωαρίων

Ο χρόνος τεκνοποίησης για μια γυναίκα εξαρτάται κυρίως από την ίδια. Ανασταλτικοί παράγοντες στην απόφαση αυτή μπορεί να είναι :

 • ψυχολογικά αίτια
 • σπουδές
 • καριέρα
 • κατάλληλος σύντροφος
 • οικονομικά αίτια κ.α
 
Το βιολογικό ρολόι όμως “χτυπάει” και προχωράει ακάθεκτο μπροστά. Η γονιμότητα μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας.

Με την γέννησή του το θηλυκό έχει 2.000.000 ωάρια. Με την έναρξη της εμμήνου ρύσεως έχει 400.000, στην ηλικία των 30 έχει 100.000 ωάρια, και ΜΗΔΕΝ στην ηλικία 45-55.

Η κρυοφυλαξη ωαρίων μπορεί να παγώσει το χρόνο .

Μια γυναίκα 40 ετών έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να συλλάβει με ωάρια που κατέψυξε σε ηλικία 30ετών παρα με ωάρια που έχει (αν έχει) τη δεδομένη χρονική στιγμή. Μέσω της κρυοφύλαξης των ωαρίων η γυναίκα επιλέγει πότε θέλει να τεκνοποιήσει χωρίς να έχει το άγχος της ηλικίας και αυξάνοντας κατά πολύ τις πιθανότητες επιτυχίας.Αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι για μια γυναίκα να κρυοφυλάξει τα ωάρια της. Με αυτό τον τρόπο για πρώτη φορά στην ιστορία η γυναίκα μπορεί να προλάβει την ωοθηκική γήρανση που επηρεάζει αρνητικά την γονιμότητα της.

Υπάρχουν και περιπτώσεις γυναικών που ενδείκνυται η κρυοφύλαξη ωαρίων για άλλους λόγους όπως :
Α. έχει διαγνωστεί με καρκίνο και πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή να λάβει χημειοθεραπεία
Β. διαφωνεί με την κατάψυξη εμβρύων για λόγους είτε ηθικής ή θρησκευτικούς κ.α

Η κρυοφυλαξη των ωαρίων σήμερα είναι ασφαλής και πολύ αποτελεσματική γιατί χρησιμοποιούμε την μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification) η οποία έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Περίπου το 80 % – 90% των ωαρίων που κρυοσυντηρούνται επανέρχονται στην αρχική τους δομή.
 
Η σωστή πληροφόρηση βέβαια πρέπει πάντα να γίνετε από τον ειδικό ιατρό υποβοηθουμένης αναπαραγωγής , έτσι ώστε κάθε γυναίκα να λαμβάνει τις σωστές πληροφορίες και να παίρνει τις σωστές αποφάσεις, διότι πανάκεια στην ιατρική δεν υπάρχει!!

Κρυοσυντήρηση Σπέρματος

Στα περιστατικά με χαμηλές ή πολύ χαμηλές πραμέτρους σπέρματος , η κρυοσυντήρηση σπέρματος μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια.
Το σπέρμα που καταψύχεται συλλέγεται είτε μετά από εκσπερμάτωση είτε μετά από χειρουργική παρέμβαση στον όρχη ή την επιδιδυμίδα.

Εφόσον το δείγμα αξιολογηθεί από την εμβρυολόγο τότε διενεργείται η διαδικασία της κατάψυξης. Τα δείγματα φυλάσσονται σε θερμοκρασία -196ο C , σε ειδικά δοχεία με υγρό άζωτο.

Η κρυοφύλαξη σπέρματος συμβάλλει θετικά στην διατήρηση της γονιμότητας σε αρκετούς παραμέτρους όπως είναι:
 • Πριν από φαρμακευτικές ή χειρουργικές θεραπείες στους όρχεις ή τον προστάτη.
 • Χαμηλή έως πολύ χαμηλή ποιότητα σπέρματος.
 • Σε περίπτωση διαταραχής της εκσπερμάτωσης μετά από ατύχημα με τραύμα στην σπονδυλική στήλη.
 • Πριν από   ανδρική στείρωση – βασεκτομή.
 • Σε περίπτωση βιοψίας όρχεων.
 • Για μελλοντική χρήση. Το σπέρμα που παράγεται στην ηλικία 20-25 ετών είναι αρκετά πιο υγιές και έχει λιγότερες γενετικές μεταλλάξεις από αυτό στην ηλικία των 40-50 ετών.
 • Εργασία σε χώρους υψηλού κινδύνου για την ποιότητα του σπέρματος. Εργασία σε περιβάλλον με αυξημένη θερμοκρασία π.χ. ψήστης, . Υπερβολικά καθιστική ζωή π.χ. οδηγός. Έκθεση σε χημικές ουσίες και ακτινοβολία π.χ. ακτινολόγος, ελαιοχρωματιστής , γεωργός. Υψηλός κίνδυνος ατυχημάτων π.χ. αθλητές – ποδοσφαιριστές, στρατιωτικοί.
 • Μακροχρόνια απουσία λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, π.χ. ναυτικός, στέλεχος επιχειρήσεων με συχνά ταξίδια, στρατιωτικός.
 
Σε περίπτωση που υπάρχει πλήρης έλλειψη σπερματοζωαρίων ( αζωοσπερμία) ή χρωμοσωμιακή/γενετική διαταραχή πρέπει να χρησιμοποιηθεί σπέρμα δότη. Το σπέρμα του δότη είναι κρυοφυλαγμένο.
 
Ο δότης είναι πάντα ελεγμένος για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα καθώς και γενετικά νοσήματα. Το σπέρμα μένει σε καραντίνα για τρεις μήνες και εφόσον ο επανέλεγχος του δότη είναι αρνητικός τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί .

Κρυοσυντήρηση Εμβρύων

Η κρυοσυντήρηση εμβρύων είναι μια τεχνική με την οποία τα έμβρυα καταψύχονται σε υγρό άζωτο στους -196οC.

Τα έμβρυα κρυοσυντηρούνται στις περιπτώσεις όπου έχουμε σοβαρό βαθμό υπερδιέγερσης των ωοθηκών ή σε μη ικανοποιητική δημιουργία ενδομήτριου καθώς και σε περιπτώσεις προηγούμενων αποτυχημένων εμβρυομεταφορών.

Ακόμη όμως και σε μια επιτυχημένη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) έμβρυα κρυοσυντηρούνται για επίτευξη επόμενης κύησης, χωρίς η γυναίκα να ακολουθήσει ξανά τη διαδικασία της διέγερσης ωοθηκών και της ωοληψίας.

Η κρυοσυντήρηση επιτυγχάνεται είτε με την μέθοδο της αργής κρυοσυντηρησης (slow freezing) ή με την μέθοδο της υαλοποίησης – ταχεία κρυοσυντήρηση (vitrification) Τα κατεψυγμένα έμβρυα αποψύχονται και μεταφέρονται στη μήτρα με τον ίδιο τρόπο που γίνεται η διαδικασία της μεταφοράς “ φρέσκων “ εμβρύων. Η μεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων συνήθως πραγματοποιείται σε τεχνητό κύκλο με ορμονικά σκευάσματα αλλά είναι δυνατό να γίνει και σε φυσικό κύκλο.

Η μαγεία της κρυοσυντηρήσης των εμβρύων έγκειται στη πιθανότητα επίτευξης μιας εγκυμοσύνης μετά από “παράταση” . Οι εγκυμοσύνες που επιτυγχάνονται μέσω αυτής της διαδικασίας, δεν διαφέρουν καθόλου από αυτές των αρχικών – φρέσκων εμβρύων.