Βασ. Σοφίας 50, Αθήνα, 11528

Τηλ.:210 7211789 / Κινητό: 6945 396950 / Φαξ: 210 7291491

Εξωσωματική Γονιμοποίηση (ΙVF)

Τι είναι;

Αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μέθοδο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Εφαρμόζεται στον άνθρωπο από το 1978 και εκατομμύρια παιδιά έχουν γεννηθεί με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης , IVF όλα αυτά τα χρόνια διεθνώς.

Όπως δηλώνει και ο ορισμός της, πραγματοποιείται με τη συνένωση σπερματοζωαρίων και ωαρίων εκτός του σώματος της γυναίκας, στο εργαστήριο, όπου και λαμβάνει χώρα η γονιμοποίηση και δημιουργία εμβρύων. (In Vitro Fertilization, IVF).

Οι συνθήκες του εμβρυολογικού εργαστηρίου είναι απόλυτα ελεγχόμενες και σε συνδυασμό με την εμπειρία που έχει αποκτηθεί όλα αυτά τα χρόνια η IVF – εξωσωματική γονιμοποίηση -έχει βελτιωμένα ποσοστά επιτυχίας.

Τι στάδια περιλαμβάνει;

Το στάδιο της καταστολής των ωοθηκών .

Το στάδιο διέγερσης των ωοθηκών .

Την ωοληψία υπό ήπια μέθη, όπου πραγματοποιείται διακολπικό υπερηχογράφημα και μία λεπτή βελόνα διαπερνά το τοίχωμα του κόλπου και αναρροφά το ωοθυλακικό υγρό στο οποίο περιέχονται τα ωάρια.

Την παραγωγή σπέρματος από το σύντροφο/σύζυγο.

Την γονιμοποίηση των ωαρίων που συλλέχθηκαν με την ωοληψία,  από το σπέρμα του συζύγου/συντρόφου είτε με κλασική εξωσωματική (ivf) είτε με μικρογονιμοποίηση (icsi).  

Tη παρακολούθηση της γονιμοποίησης από τον εμβρυολόγο στο εργαστήριο ώστε να βεβαιωθούμε ότι  προκύπτουν έμβρυα .

Το στάδιο της εμβρυομεταφοράς, όπου διενεργείται τη 2η-5η ημέρα μετά την ωοληψία .

Η  διαδικασία υποστηρίζεται με φαρμακευτικά σκευάσματα.

Δύο εβδομάδες μετά την εμβρυομεταφορά γίνεται μία εξέταση χοριακής γοναδοτροπίνης αίματος ώστε να δούμε εάν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη.

Εφόσον η εξέταση είναι θετική, ακολουθεί ενδοκολπικό υπερηχογράφημα 2 εβδομάδες μετά προκειμένου να απεικονιστεί η αρχόμενη κύηση και ο αριθμός των εμβρυικών σάκων.

Είναι ασφαλής μέθοδος;

Από το 1978 έως σήμερα εκατομμύρια παιδία έχουν γεννηθεί με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα παιδιά που γεννήθηκαν έχουν αντίστοιχα ποσοστά χρωμοσωμικών και γενετικών ανωμαλιών σε σχέση με μωρά που γεννήθηκαν μετά από φυσική σύλληψη. Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν και η επίδραση της ίδιας της υπογονιμότητας των γονιών στην υγεία των παιδιών αυτών.

Τα φάρμακα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής είναι ασφαλή εφόσον λαμβάνονται σε σωστές δόσεις και οι προσπάθειες περιορίζονται σε λογικό αριθμό. Δεν υπάρχουν στοιχεία από τη βιβλιογραφία που να αποδεικνύουν συσχέτιση  γυναικολογικού καρκίνου με την εξωσωματική γονιμοποίηση.