Βασ. Σοφίας 50, Αθήνα, 11528

Τηλ.:210 7211789 / Κινητό: 6945 396950 / Φαξ: 210 7291491

Επιπλοκές IVF

Επιπλοκές ωοληψίας
Η διαδικασία της ωοληψίας περιλαμβάνει τη χορήγηση μέθης από αναισθησιολόγο και την είσοδο στην πύελο (κατώτερη κοιλιά) της γυναίκας, μίας λεπτής βελόνας μέσω του κόλπου υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, με σκοπό τη λήψη των ωαρίων. Είναι μία διαδικασία ρουτίνας για τον ειδικό ιατρό γονιμότητας. Παρόλα αυτά, σπανίως υπάρχει η πιθανότητα εισόδου μικροβίων στην πύελο (πυελική φλεγμονή), αιμορραγίας ή τραυματισμού οργάνου ,γειτονικού της ωοθήκης.

Σε κάθε ωοληψία χορηγείται προληπτικά αντιβίωση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διαδικασία. Οι άρτια εξειδικευμένοι ιατροί του Κέντρου Βιογενετικής εφαρμόζουν τη σωστή τεχνική με γνώμονα την ασφάλεια της γυναίκας.

Σύνδρομο Υπερδιέγερσης Ωοθηκών (Σ.Υ.Ω.) –OvarianHyperStimulationSyndrome (OHSS)

Κατά τη διέγερση των ωοθηκών, ιδίως σε νεότερες γυναίκες με ιστορικό πολυκυστικών ωοθηκών και υψηλή AMH (Antimullerian Hormone), παρατηρείται υπερβολική ανταπόκριση των ωοθηκών – υπερδιέγερση- με αποτέλεσμα τη δημιουργία περισσότερων από 20 ωοθυλακίων και την έκλυση μεγάλων ποσοτήτων ορμονών (οιστραδιόλης) από τις ωοθήκες. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται Σύνδρομο Υπερδιέγερσης Ωοθηκών (Σ.Υ.Ω.).

Αναλόγως τη βαρύτητα των συμπτωμάτων το ΣΥΩ διακρίνεται σε ελαφράς, μέτριας και σοβαρής μορφής.

Συμπτώματα:
  • διάταση και πόνος στην κοιλιά
  • πόνος στο στομάχι – τάση για έμετο
  • αύξηση του σωματικού βάρους και ελαττωμένη ποσότητα ούρων

Στη σοβαρή μορφή του συνδρόμου μπορεί να υπάρξει δυσχέρεια στην αναπνοή και διαταραχές των αιματολογικών και βιοχημικών παραμέτρων. Τότε απαιτείται νοσηλεία για παρακολούθηση και θεραπεία.

Στο Κέντρο Βιογενετικής το Σύνδρομο Υπερδιέγερσης Ωοθηκών είναι μία πάρα πολύ σπάνια επιπλοκή καθώς η εκτίμηση της κάθε γυναίκας πριν την έναρξη της διέγερσης είναι πολύ προσεκτική και ταυτόχρονα οι δόσεις των φαρμάκων διέγερσης είναι οι μικρότερες δυνατές.

Παρακολουθούμε τον κύκλο της θεραπείας συχνά τόσο με υπερήχους όσο και εξετάσεις αίματος κατά τη διάρκεια της διέγερσης. Σε περίπτωση υπόνοιας ΣΥΩ δεν διενεργείται εμβρυομεταφορά και όλα τα έμβρυα καταψύχονται και χρησιμοποιούνται σε επόμενο κύκλο. 

Πολύδυμες κυήσεις
Η όλο και πιο συχνή εφαρμογή της εξωσωματικής γονιμοποίησης ( IVF ) παγκοσμίως έχει επιφέρει και μία σημαντική αύξηση των πολύδυμων κυήσεων (δίδυμες, τρίδυμες κλπ). Στόχος της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι η γέννηση ενός υγιούς μωρού. Προκειμένου να επιτευχθεί μία κύηση κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση  μεταφέρονται 2 ή και 3 έμβρυα με αποτέλεσμα οι δίδυμες κυήσεις να ανέρχονται στο 25% των κυήσεων που προκύπτουν με IVF (2-5% στο γενικό πληθυσμό). 

Για πολλά ζευγάρια η προοπτική μίας δίδυμης κύησης ακούγεται ως μία “καλή ιδέα”. Στην πραγματικότητα η δίδυμη κυήση είναι μία από τις επιπλοκές της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) .Οι δίδυμες – και πολύ περισσότερο οι τρίδυμες κυήσεις – σχετίζονται με αποβολές 1ου και 2ου τριμήνου, προωρότητα, έμβρυα και νεογνά χαμηλού βάρους, αιμορραγία κατά τον τοκετό, σακχαρώδη διαβήτη κύησης, υπέρταση κύησης και προεκλαμψία της μητέρας. Περίπου 50% των δίδυμων κυήσεων και 90% των τριδύμων κυήσεων θα τερματίσουν πριν τις 37 εβδομάδες κύησης.

Η Ελληνική νομοθεσία προβλέπει τον αριθμό των εμβρύων που επιτρέπεται να μεταφερθούν στην εμβρυομεταφορά .
Στο Κέντρο Βιογενετικής εξετάζουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και αποφασίζουμε από κοινού οι ιατροί, η εμβρυολόγος και το ζευγάρι πόσα έμβρυα θα μεταφερθούν κάθε φορά, λαμβάνοντας υπόψιν την νομοθεσία, τα ποσοστά επιτυχίας, τις επιθυμίες του ζεύγους και την ασφάλεια της εγκυμοσύνης που θα προκύψει.

Καρκίνος και εξωσωματική γονιμοποίηση ( IVF)
Η χορήγηση των φαρμάκων της εξωσωματικής γονιμοποίησης ( IVF) κατά τη διάρκεια της διέγερσης των ωοθηκών έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων των ορμονών. Αυτή είναι η κύρια αιτία συσχέτισης της IVF με τον καρκίνο του μαστού ή και άλλους οιστρογονο-εξαρτώμενους καρκίνους .

Έως σήμερα δεν υπάρχει καμία έρευνα που να αποδεικνύει αύξηση της συχνότητας των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που έχουν λάβει φάρμακα πρόκλησης ωθυλακιορρηξίας (γοναδοτροπίνες και κιτρική κλομιφαίνη).
Συνεπώς η λελογισμένη χρήση των φαρμάκων αυτών είναι απόλυτα ασφαλής.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι γυναίκες που μπαίνουν σε διαδικασία IVF ελέγχονται πριν και μετά τη θεραπεία πιο στενά από το γενικό πληθυσμό και ίσως να οφείλεται και σε αυτό η σχετικά αυξημένη συχνότητα διάγνωσης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που έκαναν θεραπεία γονιμότητας.

Είναι σημαντικό τέλος να αναφέρουμε πως ακόμη και σε μια κύηση που είναι αποτέλεσμα αυτόματης σύλληψης και όχι υποβοηθούμενη , τα επίπεδα των οιστρογόνων ειναι πολύ υψηλά κυρίως κατά το α’ τρίμηνο της κύησης σε σύγκριση με αυτά που προκύπτουν από μια διέγερση ( IVF) και παραμένουν υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα .

Εξωμήτριος κύηση
Η εξωμήτριος κύηση είναι η εμφύτευση του εμβρύου εκτός της κοιλότητας της μήτρας (συνήθως στη σάλπιγγα). Μπορεί να συμβεί μετά από αυτόματη σύλληψη σε ποσοστό 1-1,5%.

Το ποσοστό στα προγράμματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι λίγο μεγαλύτερο και η κατάσταση αντιμετωπίζεται με λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση ή με φαρμακευτική αγωγή και προσεκτικό επανέλεγχο.