Βασ. Σοφίας 50, Αθήνα, 11528

Τηλ.:210 7211789 / Κινητό: 6945 396950 / Φαξ: 210 7291491

Καλλιέργεια Βλαστοκύστης

Βλαστοκύστη ονομάζεται το έμβρυο στην 5η ημέρα μετά τη γονιμοποίηση. Αποτελείται από περισσότερα κύτταρα (70-100) σε σχέση με τα έμβρυα 3ης ημέρας (6-8 κύτταρα).

Η καλλιέργεια βλαστοκύστης αποτελεί διαδικασία στην εξωσωματική γονιμοποίηση κατά την οποία τα έμβρυα αφήνονται να εξελιχθούν έως την 5η ημέρα στο εργαστήριο. Κατόπιν επιλέγονται τα πιο «δυνατά» έμβρυα από αυτά που ξεκίνησαν την διαδικασία. Ουσιαστικά είναι μία μέθοδος επιλογής των καλύτερων εμβρύων, η οποία επιτρέπει τη σημαντική βελτίωση των ποσοστών επιτυχίας εγκυμοσύνης στα ζευγάρια που εφαρμόζεται.

Πλεονεκτήματα
  • Επιλογή των εμβρύων που έχουν την πιο καλή δυναμική στο εργαστήριο.
  • Μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας κύησης. Το ενδομήτριο φαίνεται ότι είναι πιο υποδεκτικό την 5η ημέρα μετά από την ωοληψία.
  • Μικρότερα ποσοστά πολύδυμων κυήσεων εφόσον μεταφερθεί μία βλαστοκύστη, χωρίς να μειώνεται το ποσοστό εγκυμοσύνης.
  • Επιτρέπει την πραγματοποίηση προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης (PGD), η οποία γίνεται σε έμβρυα 3η ημέρας και τα υγιή έμβρυα μεταφέρονται την 5η ημέρα, στο στάδιο της βλαστοκύστης.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις η καλλιέργεια βλαστοκύστης επιτρέπει τη διάγνωση του προβλήματος υπογονιμότητας στο ζευγάρι. Ενώ τα έμβρυα είναι καλής ποιότητας και εξελίσσονται φυσιολογικά έως την 3η ημέρα, στη συνέχεια τα έμβρυα μετατρέπονται σε μέτριας ποιότητας ή/και σταματάει η ανάπτυξη τους.
 
Σε ποια ζευγάρια προτείνεται;

Η μέθοδος καλλιέργειας και εμβρυομεταφοράς βλαστοκύστης προτείνεται όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός εμβρύων αρχικά (τουλάχιστον 8) εκ των οποίων περισσότερα από 4-5 έχουν φτάσει στο στάδιο της 3ης ημέρας και προχωράνε με καλές προοπτικές.
Το ζευγάρι θα πρέπει να αποδεχθεί ότι ένας αριθμός εμβρύων θα σταματήσει να εξελίσσεται πριν φτάσουν στο στάδιο της βλαστοκύστης με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν έμβρυα προς κρυοσυντήρηση σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ σπάνια μπορεί να μην επιβιώσει κανένα έμβρυο για εμβρυομεταφορά έως το στάδιο της βλαστοκύστης.

Στο Κέντρο Βιογενετικής, βάση του ιστορικού του ζευγαριού, η πολύ έμπειρη εμβρυολόγος μας, που λειτουργεί με σεβασμό σε ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο θα κρίνει αν η μέθοδος αυτή θα είναι η κατάλληλη για την συγκεκριμένη προσπάθεια.