Βασ. Σοφίας 50, Αθήνα, 11528

Τηλ.:210 7211789 / Κινητό: 6945 396950 / Φαξ: 210 7291491

Ψυχολογία στην Υπογονιμότητα

Η απόκτηση ενός παιδιού για τα περισσότερα ζευγάρια είναι ένα όνειρο που τους γεμίζει χαρά. Η ψυχολογία όμως ενός ζευγαριού που αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας είναι εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα.


Η δυσκολία σύλληψης είναι μια ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση, που δεν μπορεί εύκολα ένα ζευγάρι να διαχειριστεί.
H αποτυχία σύλληψης επηρεάζει την αυτοεκτίμηση και την αντίληψη που έχει το ζευγάρι για την αξία του , για αυτό θα πρέπει να θυμόμαστε ότι σε αυτό το στάδιο η καλή ψυχολογία είναι ένας πολύ δυνατός σύμμαχος.


Τα υπογόνιμα ζευγάρια είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι η υπογονιμότητα δεν είναι αδιέξοδο. Θα πρέπει επίσης να κατανοήσουν ότι οι θεραπείες υπογονιμότητας μπορεί να μην έχουν άμεσα αποτελέσματα, επομένως η υπομονή, η θετική ματιά , η κατάλληλη θεραπεία και η εμπιστοσύνη στον ειδικό ιατρό γονιμότητας μπορούν τελικά να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα!


Καθώς το ζευγάρι διασχίζει το μονοπάτι της υπογονιμότητας εμφανίζει υψηλά επίπεδα ψυχικής εξάντλησης ως αποτέλεσμα έντονου άγχους και στρες. Αισθήματα ντροπής-ενοχής, φόβου, θυμού ,απαισιοδοξίας είναι δυνατόν να μειώσουν την ερωτική επιθυμία του ζευγαριού καθώς και να οδηγήσουν στη κοινωνική τους απομόνωση. Σχετικές μελέτες αναφέρουν ότι η ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να μειώσει σημαντικά τα δυσάρεστα ψυχικά συμπτώματα και να αυξήσει τα ποσοστά επιτυχίας της εκάστοτε θεραπείας.


Ένα υπογόνιμο ζευγάρι μπορεί να βρει διέξοδο σε ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης καθώς και σε τεχνικές χαλάρωσης όπως είναι η γιόγκα ή ο  βελονισμός. Δεν θα πρέπει να αμελεί να κάνει κοινές δραστηριότητες ανεξάρτητες με το κομμάτι της υπογονιμότητας, γεγονός που θα συνεισφέρει στην καλύτερη διαχείριση συναισθημάτων και επικοινωνία μεταξύ του.